Pärlor.

Pärlor, mina favoriter…Var rädd om dina pärlsmycken. Pärlor är ytterst ömtåliga och du ska förvara dem, i en ask klädd med sammet eller tyg.
De är känsliga för häftiga temperaturväxlingar så ta inte av dem och lägg dem på ett kallt underlag, då kan pärlorna spricka.
Tänk också på att pärlan kan förlora sin lyster, oftast för att det yttre lagret har nötts bort eller att det har reagerat negativt på parfym, kemikalier eller smink.
Pärlhalsbandet har ofta knutar mellan pärlorna, det förhindrar att du tappar alla pärlor om det brister. Knutarna förhindrar också att pärlorna skaver mot varandra och med tiden behöver halsbandet träs om.
Var rädd om dina vackra pärlor så får du njuta av dem länge.

Silverputsning

Använd inte dessa putsmetoderna på nysilver där undermetallen nötts fram.

Använd skyddshandskar när du gör rent ditt silver.

Vinsyra/citronsyrametoden:   1 msk vinsyra eller citronsyra, 2 msk tvättmedel. Håll på 1 liter kokhett vatten. Lägg i silverföremålen och låt dem ligga minst 5-10 minuter. Skölj väl och torka silvret.

Aluminiummetoden 1 : Lägg en ordentlig bit av aluminiumfole i en plastbalja. Lägg i silvret och två nävar tvättsoda. Slå över hett vatten. När silvret är vitt och blankt tar du upp silvret.Sölj och torka noggrant.

Aluminiummetoden 2: Lägg i en rejäl bit aluminiumfolie i en rostfri  kastrull, så att folien går upp på kanterna i kastrullen. Häll på 2 dl vatten och 1-2 msk salt (vanligt koksalt). Koka upp, lägg i smyckena och låt koka en halv minut. Skölj och torka väl.