Biskålen

En träckt silverskål med ett nyligen landat bi på kanten, som till synes tynger ner skålen. Jag vill visa vilken betydelse biet har för naturen.

Biet med sin ringa vikt får den kraftiga, träckta skålen att tippa.

Mer än 80 procent av alla växter är beroende av pollinatörer, som t.ex. bina och minst en tredjedel av vårt dagliga bröd har direkt anknytning till djurpollinerade växter. Något att tänka på när man äter sin macka med honung!

Träckning.
Träckning är en gammal metod att bearbeta silverplåten med. Jag utgår från en rund silverplåt som är 4 mm tjock. Så slår jag från mitten och utåt kanten i täta cirklar, varv efter varv. Plåten håller jag i mot en ambolt dvs. ett planslipat, stort järn som är fint polerat. Med jämna mellanrum glödgas plåten för att inte spricka p.g.a. den idoga bearbetningen.
Sakta kupar sig plåten och reser sig upp som en skål. Kanten är hela tiden obearbetad. Metoden liknar den som man kan forma en skål av lera med. Man trycker från mitten av lerskivan, med fingrarna och tunnar ut leran och kanten lämnas orörd. Simsalabim har man fått en skål, så fort går det inte med silver.

Sedan får man gå över silverskålen även från utsidan med planerhammaren för att få en jämn, fin yta. Kanten ska filas plan och skålen ska stämplas med mina stämplar.

Sedan ska skålen slipas och poleras i olika omgångar. Allt ett långsamt och tidskrävande arbete.


Tips vid förkylning.
När jag känner mej förkyld och skrovlig i halsen kokar jag vatten som sen får svalna lite, för om honungen blir varmare än 55 grader förstörs de lugnande ämnena, som inhibiner och de slemlösande substanserna i honungen. Sen tar jag i lite citronsaft och det blir gott och lenar halsen.